Mine beste tips til langtur sammen med barna

friluftsliv Aug 20, 2019


Vi har hatt en helt fantastisk sommer, og jeg kjenner jeg ikke er helt klar for hverdag igjen. Det har vært så utrolig deilig å være sammen hele familien uten å ha noe på planen som skal rekkes. Det har blitt aktive dager med seiltur på sjøen, kanoturer, SUP (stand up padling), picnincer, mange fine toppturer og masse kvalitetstid sammen. 

Når vi har ferie så lager vi alltid en "check-liste" der hele familien får være med på å legge planer. På listen står alt fra å spise is til middag & leke brannbil til å seile og gå tur til Gaustadtoppen. Så krysser vi av etter hvert som vi gjennomfører tingene som står på listen. Da kan vi si at i dag spiser vi is til middag som du har planlagt og i morgen skal vi gjennomføre mammas drøm om å gå til det høye fjellet med snø på toppen. Da ser alle at vi strekker oss litt for hverandre, og at alle får gjøre ting som de ønsker i løpet av ferien. Barna våre er turvante.

De har gått i en barnehage der de er ute på tur store deler av dagen, og selv har vi tatt de mye med oss ut i naturen. For oss har det stort sett gått i korte turer der vi legger opp turen på barnas premisser, med noen få langturer der vi må strekke oss litt en gang i blant. Jeg tenker det er viktig å legge opp til masse turglede og mestring slik at barna synes at tur er gøy, samtidig som vi av og til tøyer strikken for å sprenge litt grenser. 

I sommer gikk vi altså til Gaustadtoppen med barna. 


Minsten får gå så mye han vil, og det er helt ok at det går sakte. 

Turen til Gaustatoppen er på 5 km og stien går relativt bratt opp fra 1173 moh til 1883 moh i rullende stein fra begynnelse til slutt. Med oss hadde vi en mini på 5,5 år og en på 1,5 år. Eldstemann skulle gå hele turen selv mens minstemann hadde vi bæremeis med til. Det var tungt terreng for små barnebein, men det gikk skikkelig fint. Eldstemann spratt opp som en fjellgeit og selv minstemann på 1,5 år gikk mye selv.

Drømmer du om å gjøre noe lignende med egne barn?
Her kommer mine beste tips til langtur sammen med små barn:

1. Forbered barna på hvilken tur dere skal gå. 

Vi fortalte barna at vi skulle gå til toppen av et veldig høyt fjell. Så høyt at vi kan se 1/3 av Norge fra toppen. Det er en ganske lang tur: kanskje lengre enn noen av de andre turene vi noen gang har gått. Det kommer nok til å bli litt tungt av og til men vi skal ta mange stopp på veien og kose oss sammen. Når vi skal hjem igjen trenger vi ikke å gå ned igjen for vi skal ta et skikkelig kult tog som går inni fjellet. 

Da vet barna litt om hva som venter de før de setter i gang. 


2. La barna være veivisere

La barna være med på å se på kartet og finne veien. Veldig mange turmål har merkede løyper med røde T- merker, merker som henger i trær og skilt med pil. Når de har egen oppgave om å finne vei får de mestring på at de kan finne frem og de glemmer at det er langt å gå når de har en viktig oppgave.

3. Pakk sekken med nok mat og drikke, og ekstra bensin på veien.

Vi har ofte med oss brødskiver med deilig pålegg, bananpannekaker, nøtter, frukt og sjokolade. Ja, sjokkis er lov på tur... Barna får også velge seg en godisting de kan ha med som bensin på veien som de får når vi har pauser. 

4. Sett av MASSE tid slik at dere ikke må rekke noe.⁣

Ta det i barnas tempo. På ett tidspunkt gikk vi under 1 km/t. Det er helt ok å stoppe for å bygge varder eller å se på den fluen som landet på sauebæsjen.⁣

5. Lek på veien.

F.eks; hver gang vi ser en grønn stein er det ninjaen Loyd sin stein: tråkker vi på den får vi superkrefter.⁣ Første mann opp til den steinen der oppe. Om å gjøre å bare tråkke på gresset.


6. Veien er målet:

... ikke snakk for mye om toppen: den kan virke så veldig langt unna. ⁣Snakk heller om hvor langt dere har gått. At dere har det fint sammen når dere bare er sammen. 

7. Skyt; masse.

Et godt jobba gir krefter.⁣ Det virker forresten ekstra bra når andre som går på tur skryter. Som sier "wow, har du gått hele veien? For en tøffas du er: bra jobba altså". Vær en som skryter av andre barn på tur. 

8. Premie på toppen 🙈

(bamsen han har ønsker seg så lenge)⁣.
Det ble en skikkelig bra tur for hele familien.

Dette skal vi gjøre igjen. Men i mellomtiden skal vi fylle på med korte turer: slik at det alltid blir flest turer innen for komfortsonen, og noen få langturer der vi må strekke oss. Slik at tur alltid blir forbundet med noe som er gøy!

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.