Gul ertesuppe med svineknoke

oppskrifter Aug 17, 2019

I Bergen har det minnet om høst i flere dager. Da kommer lysten på gode kraftsupper snikende tilbake. 

Jeg er skikkelig tilhenger av hjemmelaget kraft. Ikke bare smaker det godt men det skal også ha flere gode helseeffekter.

Kraft er en kilde til kollagen: det viktigste proteinet i bindevev hos mennesker og dyr. Det sies at kollagen styrker huden og er med på å redusere både rynker og cellullitter. Kraft inneholder lite kalorier men metter likevel godt: perfekt om du vil ned noen kilo i vekt. Det sies også at kraft kan virke betennelsedempende, styrke immunforsvaret, styrke skjelettet og gi bedre søvnkvalitet. Selv er jeg også superfan av at beinrester fra en middag kan bli til en kraft-middag dagen etterpå. 

I dag får du oppskrift på en av familiens favoritter. Her får du masse deilig kraft fra svineknoke, masse grønnsaker og næringsrike belgfrukter. Du kan velge om du koker svineknoken dagen i forveien eller at du setter den på kok fra morgenen av. Men husk å legge ertene til bløt over natten. 

Gul ertesuppe med svineknoke

Du trenger:

1 svineknoke
250 g gule erter
3 gulrøtter, skåret i passende suppebiter
500 g poteter, skrelt og skåret i små terninger
1 purreløk, skjær i tynne skiver
1/2 kålrabi, skrellet og skåret i små terninger
1 pastinakk, skåret i terninger
Noen skiver sellerirot i biter (valgfritt)

Dag 1.

250 g tørkede, gule erter legges i bløt

1 røkt svineknoke, med hud og alt, legges i en passende kjele. Hell over vann så det dekker knoken akkurat, ca 1 1/2 - 2 liter. Kok i 2-3 timer til kjøttet løsner fra selve knoken. Fyll på med litt mer vann om nødvendig. Fisk knoken ut av kokevannet og la den ligge på et fat til den er litt avkjølt. 

Ta vare på kokevannet, det danner basisen for selve ertesuppen. Smak gjerne på kokevannet: noen svineknoker er saltere enn andre. Dersom det er veldig salt benytter du deg av halve vannet og sper på med vann. Frys evt. ned resten av kokevannet så har du klar kraft til en senere anledning.

Avkjøl knoken og plukk den fri for hud og overflødig fett. Riv kjøttet i små biter. Kjøttet pakker du inn i aluminiumsfolie og legger i kjøleskapet. Kokevannet fra knoken tar du også vare på i kjøleskapet.

Dag 2

Hell kokevannet fra i går i en kjele. Hell vannet av de bløtlagte ertene og ha de i kokevannet. Kok i 60 minutter. 

Skjær opp grønnsakene og tilsett i kokevannet. Kok i 30 minutter eller til grønnsaker og erter har blitt møre. På slutten av koketiden tilsetter du kjøttet og lar det småputre til det har blitt varmt. Smak til med salt og pepper.

Server med flatbrød til.


Har du lyst på to gratis dagmsenyer med mange herlige oppskrifter som både vil gi deg mer energi og en strammere kropp? Last den ned gratis her

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.